Welke juridische stappen kan ik ondernemen tegen stalking?
Auteurs: Ellen & Isa
Wat is stalking?
Stalking is het stelselmatig en hinderlijk lastigvallen, volgen en bedreigen van een persoon. Vaak ontstaat stalking na het beëindigen van een relatie en één van de partijen niet wil accepteren dat de relatie voorbij is, maar het kunnen ook kennissen, collega’s of andere naasten zijn. Het stelselmatig en hinderlijk inbreuk maken op een anders privacy kan zich in verschillende vormen voordoen. Hierbij kunt u denken aan het fysiek achtervolgen, het ophouden voor de woning of rondhangen op frequente plekken van het slachtoffer of het zoeken van ongewenst contact via telefoon, berichten of sociale media. Ook het zwartmaken van de persoon in kwestie bij familie, buren en vrienden en andere pesterijen valt onder stalking. Het doel van de stalking is vaak het opzettelijk creëren van angst bij het slachtoffer. Wanneer u herhaaldelijk en hinderlijk lastig wordt gevallen, kan dat allerlei gevolgen hebben. Het kan irritatie opwekken, boosheid veroorzaken, of juist gevoelens van angst en schaamte teweegbrengen. U ervaart het gevoel dat u bekeken wordt en voelt zich niet langer veilig.
De frequentie en inhoud van het contact bepalen de ernst van de intimidatie. Aangezien stalking als een ernstig strafbaar feit wordt gezien, heeft Nederland sinds het jaar 2000 een anti-stalkingswet. Deze wet is gericht op het aanpakken van stalking, of ‘belaging’.
De rol van sociale media
Stalken en sociale media gaan hand in hand. Een stalker toont interesse in elk detail van uw leven en platforms als Instagram of Facebook vormen ideale middelen om de details van uw persoonlijk leven van dag tot dag te volgen. Om dit te voorkomen bieden beveiligde groepen en afgeschermde profielen enige bescherming, al is het verwijderen van sociale media de meest effectieve aanpak tegen stalking via sociale media. Het is begrijpelijk dat dit wellicht niet mogelijk en zeker niet wenselijk is in de wereld waarin we vandaag de dag leven. Wees in dat geval bedachtzaam over wat u deelt online, want een stalker zoekt vaak contact in of via berichten.
Wat kunt u doen?
Stalking vormt een ernstige inbreuk op het welzijn van individuen, waaronder die van vrouwen. Juridisch gezien zijn er echter instrumenten beschikbaar om slachtoffers te beschermen en daders verantwoordelijk te houden. Een essentiële eerste stap is het indienen van aangifte bij de politie, waarbij gedocumenteerde bewijzen van het stalkingsgedrag van onschatbare waarde zijn. De politie speelt een cruciale rol bij het uitvoeren van onderzoeken en het invoeren van beschermende maatregelen. Verder kan het raadzaam zijn om juridisch advies in te winnen bij een gespecialiseerde advocaat, die expertise biedt op het gebied van stalkingszaken. Een advocaat kan niet alleen juridisch bijstand verlenen, maar ook helpen bij het verkrijgen van een straat- of contactverbod om de veiligheid van het slachtoffer te waarborgen. De Vrouwenrechtswinkel Nijmegen helpt u graag bij het vinden van een geschikte advocaat.
Algemene tips
Voor slachtoffers van stalking zijn hier enkele algemene tips ter bescherming:
1. Bewaar Bewijsmateriaal:
Houd nauwkeurige documentatie bij van alle incidenten, inclusief datums, tijden, locaties en beschrijvingen van het stalkingsgedrag. Verzamel ook eventueel bewijsmateriaal zoals screenshots, brieven of cadeaus.
2. Communiceer Duidelijke Grenzen:
Laat de stalker op een duidelijke en assertieve manier weten dat het contact ongewenst is en dat je geen verdere interactie wenst. Vermijd verder contact en reageer niet op stalkende berichten.
3. Informeer Vertrouwenspersonen:
Deel de situatie met betrouwbare vrienden, familieleden of collega’s, zodat zij op de hoogte zijn en je kunnen ondersteunen. Dit vergroot ook het aantal mensen dat bewust is van de situatie.
4. Beveilig Online Activiteiten:
Pas privacy-instellingen aan op sociale media en beperk online informatie. Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke details en overweeg het blokkeren van de stalker op digitale platforms.
5. Zoek Professionele Hulp:
Consulteer een gespecialiseerde advocaat om juridisch advies te krijgen en stappen te ondernemen zoals het indienen van aangifte bij de politie. Een advocaat kan ook helpen bij het verkrijgen van beschermende maatregelen.
6. Vermijd Voorspelbare Patronen:
Varieer je dagelijkse routine en vermijd voorspelbare patronen. Dit kan het voor de stalker moeilijker maken om je te volgen.
7. Installeer Beveiligingsmaatregelen:
Overweeg het installeren van beveiligingscamera’s rondom je huis en laat anderen weten over je veiligheidsmaatregelen.
8. Zoek Psychologische Ondersteuning:
Stalking kan emotioneel belastend zijn. Zoek psychologische ondersteuning van een professionele hulpverlener om de impact op je welzijn te minimaliseren.
9. Aangifte bij de Politie:
Doe aangifte bij de politie en voorzie hen van het verzamelde bewijsmateriaal. Volg de juridische procedures om bescherming te verkrijgen.
10. Straat- of Contactverbod:
Overweeg juridische stappen om een straat- of contactverbod op te leggen, wat extra bescherming kan bieden tegen de stalker.
Als Vrouwenrechtswinkel Nijmegen streven wij ernaar om slachtoffers van stalking op meerdere niveaus te ondersteunen. Onze diensten omvatten niet alleen het verstrekken van juridisch advies, maar ook het bieden van een luisterend oor en het verstrekken van informatie over beschikbare lokale hulpbronnen. We kunnen slachtoffers begeleiden bij het begrijpen van hun rechten, het opstellen van verklaringen en hen doorverwijzen naar passende professionele instanties.
Voor gratis juridisch advies kunt u langskomen op een van onze spreekuren, telefonisch contact met ons opnemen of u kunt ons mailen. Ook kunt u bij ons terecht met vragen over een andere juridische kwestie. Onze contactgegevens vindt u hier.